Sunday, 20 January 2013

pre-dental

bismilahirrahmanirrahim....

Alhamdulillah, akhirnye pre-dental dah pun berlalu dan skrg tgh bertungkus-lumus untuk memahami subjek first year dentistry plak.. Ok, post ni just nak share apa yg zati belajar masa pre-dental tahun lepas.. Basically, pre- dental student di Tanta University ni akan belajar 9 subjek.. Banyakkan...?? Tapi, SPM pun bnyk gak subjek dye kan?? Cuma, maybe pre-dental nie lebih complicated..ye ke?? cam same susah jer.. yela.., belajar apa pun semua susah kan. xde yg senang. =D

Ni antara list subjek-subjek pre-dental

  1. Oral marphology
  2. Dental material
  3. Physics
  4. Chemistry
  5. Zoology
  6. General histology
  7. General anatomy
  8. Medical terminology and english
  9. Human right


Ok, jom kite tgk ape yg perlu tau dlm setiap subjek nie..
  1. Oral marphology
Dalam subjek ni, kite perlu tau secara details pasal setiap gigi. Kena hafal nama dye, dan cmne bentuk setiap gigi tu dr pelbagai aspect.. Mmg klu nk ingat tu agak sakit cket cbb gigi kite ade bnyk, setiap satu gigi plak bentuk lain-lain dan kne compare lg dgn deciduos and permanent plak tu... Susah..??? Tapi disebalik kesusahan tu pasti ade kesenangan kan?? 

Untuk subjek nie ada practical. Kita akn bljar macam mane nak hasilkan gigi dgn menggunakan lilin. Nak buat 1 batang gigi paling cepat mengambil masa hampir 50 minit.. Naaa,,, cuba bayangkan klu da sampai step terakhir utk siapkan gigi, tetiba jer patah.. tak ke burn jer masa 50 minit tu cbb kne buat semula ..tak termasuk lagi gigi yang kne reject dgn doctor.. Tensionnn..!! Tp, org cakap practise makes perfect..





   2. Dental material

Dalam subjek ni, belajar tentang ciri-ciri yg perlu ade dalam setiap bahan utk tampalan gigi.. Contoh, physical properties, mechanical properties, casting principles, dll... Subjek ni xde practical. 

  3. Physics

Naaa,,, ingatkan da tak jupe dah physics lepas SPM.. ade lagi rupenye... Subjek nie ade 4 buku, iaitu properties of matter, heat, light and optic & electricity and magnetism.. Subjek nie ad practical dan nak bgtau exam practical physics susah!!!

4. Chemistry

Subjek nie, lebih kurang macam fizik tp more better than physics.. Ad practical, tp boley tgk buku masa exam practical.

5. Zoology

Subjek nie ade 4 bahagian iaitu systematic zoology, genetic, physiology of animal and histology of animal. Banyak sngt kena baca dalam subjek nie. Zoology nie lebih kpd belajar tentang  parasit dan katak.. Kadang-kadang terfikir ape kaitan zoology dgn dentistry nie.?? Sem 2, kite akan bedah katak. haaaa, bab bedah katak nie, teringat plak masa exam. Masa tu, tersilap potong paru-paru (lung) katak tu. Alamak, camne nie!! So, ttiba terfikir utk sumbat balik lung tu kat celah-celah jantung katak. Tp, nasib baik la doktor just tgk jer.. tak pegang katak tu.. klu tak, kantoi...



6. General histology

Histology ni belajar ttg tissue, muscle,epithelium, tgk slide, dll...  Senang cket klu nak banding subjek lain.. 

7. General anatomy

Belajar ttg tulang dan organ dalam badan.. Simple jika nak dibandingkan dgn anatomy head & neck first year dentistry..

skull .. utk pre dental x bljar detail sngt. Just perlu tau yg simple2 jer.  Tp, bila msuk first year akan bljar lebih mendalam dlm head and neck. 

8. Medical terminology and english

Simple dan just perlu hafal.. Tak sesusah macam english SPM..

9. Human right

Hafal..


Ok, kehidupan sebagai pre dental student agak sibuk cbb jadual padat.. Pergi kelas pagi dan balik plak malam. Sistem kat uni tanta nie tak  macam universiti2 yang ad kat msia.. Maksudnyer, jadual dyeorg xde gap utk solat atau mkn.. So, kena pandai amek masa la utk solat dan makan.

Sampai disini ajer.. Just nak share : Allah berjanji dalam surah Al-Insyirah ayat 5-6 yang mana, setiap kesusahan ada kemudahan. Betapa Allah mahu kita bersabar. Sesungguhnya kejayaan adalah milik orang yang sabar.


5.) Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan (6.) sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.  (Surah Al-Insyirah)
 

4 comments:

  1. salam . hye awak. boleh saya nk tanye ? ade fb tak supaya senang skit :)

    ReplyDelete
  2. Bleh bgi fb x? Nnti senang nk tnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alrite... tp fb x online sngt,.. so, wssap la.
      +201147723324

      Delete